HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Barista nedir?

11-06-2020 11:24
Barista nedir?

Barista Nedir?

Genellikle barista, espresso bazlı içecekleri hazırlayan ve servis eden kişilere verilen isimdir. Barista terimi teknik olarak espresso hazırlama konusunda profesyonel olarak eğitilmiş birine atıfta bulunulsa da, espresso bazlı içecekleri yapma konusunda yüksek düzeyde beceri sahibi olan herkesi tanımlamak içinde kullanılır.

 

Barista Kelimesinin Kökeni

Barista kelimesi, kahve ve espresso bazlı içecekler dahil olmak üzere alkollü ve alkolsüz içecek servisi yapan "barmen” anlamına gelen İtalyanca kökenli bir kelimedir. İtalyanca terim tekil olduğunda tarafsızdır. Fakat Amerika’da ise bu terim sadece kahve bazlı içecek sunucuları ile sınırlıdır.

 

Baristanın iş tanımı

 

Genellikle kafelerde veya kahve barlarında çalışan baristalar profesyonel espresso makineleri ile çalışır. İşleri basit gibi görünse de profesyonel espresso makineleri ile çalışmak pek de kolay değildir. Zorluk dereceleri bile değişmektedir. Bazıları manuel’dir ve her bir kahvenin nüansına, günün hava koşullarına, içenlerin tercihine ve diğer faktörlere uyum sağlama koşulunda eğitim, bilgi birikimi ve yetenek gerektirmektedir. Espresso yapmanın ötesinde çok çeşitli espresso bazlı içecek yapmak, french-press kahve hazırlamak, Chemex, V60, Cold Brew gibi ekipmanlar ile yapılan kahve çeşitlerini hazırlamak ve hazırlanmış oldukları bu içeceklere köpük ve buharlı süt kullanmaktalar.

 

Espresso’ya yoğun buharda pişirilmiş sütü eşit miktarda koyularak yapılan cortada ile espresso üzerine eşit miktarda yoğun buharda pişirilmiş dokulu süt ile hazırlanan flat-white arasındaki farkları bilmek bir barista işidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.